luni, 8 februarie 2010

Educatia romaneasca

"Elevii de clasa a XII-a care vor da probele de limba română, competenţe digitale şi limbă străină, vor primi certificate de începători chiar dacă nu ştiu nimic. Asta pentru că Ministerul Educaţiei nu a introdus încă un punctaj pentru competenţe, la fel ca în Europa.

La Bacalaureatul din acest an, probele orale se trec doar prin simpla participare la examen. Conform metodologiei, candidaţii nu sunt respinşi sau admişi, ci primesc certificate de competenţe. Astfel, cu un punctaj zero, elevii obţin nivelul de începători şi merg mai departe la probele scrise."

Cam asa suna un articol pe care l-am citit astazi. Ce deduc de aici? Ca un elev de nota 10, care s-a chinuit timp de 12 ani si a invatat pe branci, va obtine certificatul de competente la fel de usor la unul care in 12 ani de scoala a chiulit, a trecut cu media 5 si crede ca Hortensia Papadat Bengescu este un nume de floare. Mirifica lege a educatiei, data de elevata doamna careia nici nu ii mai stiu numele este un esec total. Bine, intr-un fel ma bucur, pentru ca o sa fie mai usor Bac-ul, dar nu mi se pare normal sa fie atat de usor.
Dar de fapt, intr-o societate ca a noastra, in care suntem condusi de Popeye Marinarul si Poc Boc, avand un Guvern schimbat de atatea ori, niste ministri care la randul lor au trecut cu brio niste examene pe care nu de mult le picasera, cu o doamna Udrea, careia nu-i contest inteligenta de Blonda din PD-L, dar crede ca este mai important sa faca un teren de Golf pentru promovarea capitalei, in loc sa isi aminteasca de saracele noastre vestigii istorice, si locuri mirifice care ar trebui exploatate la maximum, pentru a creste turismul, nu a-l scadea. Dar de ce sa crestem economia tarii si banii la buget prin promovarea Romaniei? Ce suntem fraieri? Mai bine dam sute de mii de oameni afara de la locul de munca, celor care raman, le micsoram salariul, ca nah, trebuie sa facem economii, si contributiile la bugetul de stat nu cresc odata cu salariul, mai bine micsoram salariul, micsoram si contributiile astfel, dar pastram toti banii care ii luam.

Cateodata ma gandesc ce-ar zice Caragiale daca ar trai in ziua de azi?

Un comentariu:

Leila spunea...

da hai zi tu ca numele nu seamana cu floare =)))...de acord intru totul cu articolul